Harmonieorkest De Volksgalm

Muzikaalste (deel)gemeente

van Vlaanderen.

Muziek geschiedenis

Harmonieorkest De Volksgalm Zichen-Bolder


De Volksgalm werd gesticht in 1924 door een twintigtal geestdriftige mensen. Onder leiding van haar eerste dirigent, de heer Welters uit Maastricht, werd De Volksgalm al heel gauw een volwaardige harmonie en klom op tot in de hoogste afdeling.


In 1962 werd de heer Kicken uit Scharn-Heer de nieuwe dirigent. Deze bekwame musicus speelde het klaar om de muzikale kwaliteit van de harmonie nog hoger op te tillen. Met de heer Kicken behaalde De Volksgalm verschillende eerste prijzen en kampioentitels in de hoogste afdeling.


Muzikaal zeer bevoegd, was de heer Sipers (1975) de man die zich meer door de jeugdige muzikanten aangetrokken voelde. Het noodlot wilde echter dat hij in 1981 plotseling uit ons midden werd weggerukt. Onze soloklarinettist, de heer Doemps uit Tongeren werd bereid gevonden om ons uit de nood te helpen.


Op 1 maart 1989 werd de dirigeerstok overgedragen aan de heer Sandro Moretti, Met hem beleefden wij een eerste hoogtepunt op 27 oktober 1996 op het Provinciaal Concerttornooi te Zepperen, lof van de jury en de titel van Provinciaal kampioen. De klap op de vuurpijl volgde echter in juli 1997 op het 13de Wereld Muziek Concours te Kerkrade waar ons orkest de Wereldtitel behaalde in 3de divisie-sectie harmonie met maar liefst 94,6% van de punten. In 1999 bij het 75-jarig bestaan mochten wij de Cultuurprijs van de gemeente Riemst ontvangen. Een nieuwe deelname aan het Provinciale Concerttornooi, ditmaal in Eisden werd wederom beloond met een eerste prijs met lof van de jury en de titel van Provinciaal Kampioen. Op 6 mei 2000 werd er met groot succes deelgenomen aan het Concours van de Provincie Limburg.


In 2001 tenslotte werden wij laureaat van het 2de Riemster Muziek Concours met een puntentotaal van 94,2% en in juli van dat jaar werd ons orkest beloond met 93,80% op het 14de WMC te Kerkrade met de titel van vice-kampioen, ditmaal in de 2de divisie.


Sinds 23 maart 2003 staat ons harmonieorkest onder de kundige leiding van de heer Frenk Rouschop. Hij werd geboren te St. Geertruid (Nl) op 31 mei 1960. Hij is een zeer gewaardeerde topdirigent in Nederland waarmee wij ons orkest muzikaal nog verder willen uitbouwen.


Op 17 oktober 2004 namen wij deel aan de Provinciale Orkestwedstrijd van Vlamo, voor de eerste maal in superieure afdeling, met groot succes want met 93,41% van de punten werden wij Limburgs Kampioen. Zoals het ondertussen reeds traditie is bij Harmonieorkest de Volksgalm, werd voor de derde keer op rij deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, in eerste divisie, een prestatie op zich daar er tot dan geen enkel orkest het ooit presteerde om drie edities achter elkaar in een hogere afdeling uit te komen. Deze keuze bleek ook weer een succes met een “gouden medaille” als resultaat.


Door dirigent en muzikanten werd er gekozen om rustig te bouwen en te werken naar 2009, het jaar van het 16de WMC te Kerkrade. Met maar liefst 97,08% van de punten, de hoogste score van gans het internationale concours, werden wij wereldkampioen in eerste divisie harmonie.

Agenda

Zat 25 maart - Lenteconcert - 't Paenhuys Riemst - 20:00u

 --

Zat 15 april - Kienavond - Zaal Concordia Vlijtingen - 19:00u

--

Zat 13 mei - Concertavond - 't Paenhuys Riemst - 19:00u

--

Zon 11 juni - Concert - 'Onder de Brug' Vreoenhoven - 15:00u

--

Zat 17 juni - Pastabuffet - Zaal Concordia Vlijtingen - 19:00u

--

Din 25 juli tot Vrij 28 juli - Concertreis - Innsbrucker Promenadenkonzerte

Concert op 27 juli - 19:30u

--

Zon 3 sep - Fiets en Wandeltocht

--

Zon 8 okt - Concert - Zaal De Bond Val-Meer  - 21:00u

--

Vrij 3 nov - Concert Vermeijlen - Velinx Tongeren - 20:00u

--

Zat 16 dec - Golden Classics 21 - 't Paenhuys Riemst - 20:00u


Voor meer informatie verwijzen wij u graag verder naar de website van de harmonie: